Franchising - hvad betyder franchise? | Franchisehub

Om franchising

Om franchising

Franchising benyttes i driften af næsten alle typer virksomhed og ikke blot i detailhandlen eller fast food industrien, som mange tror.

Begrebet franchising
Ordet franchising er internationalt på samme måde som for eksempel ”leasing”, "outsourcing" mv. er det. Den sproglige oldfranske oprindelse af ordet kan henføres til betydningen frihed, ret, privilegium, koncession og tilsvarende betegnelser. Franchise eller franchising har ikke noget anerkendt dansk erstatningsord.  

Hvad betyder franchise
Franchising betyder, at den person eller virksomhed, som råder over retten til et vel dokumenteret forretningssystem, på klart definerede vilkår og mod betaling overdrager retten til franchisetager til drive virksomhed i et nærmere defineret område efter de retningsliner, som har vist sig succesfulde hos rettighedshaveren. 

Metoden
Populært kan franchising beskrives som den måde, hvorpå den franchisegiver, der ejer forretningssystemet, kan outsource eller uddelegere den kundeorienterede del af systemet til en samarbejdspartner, der må bruge systemets handelsnavn i sin markedsføring men skal drive forretningen i eget navn i et bestemt område i en klart aftalt periode.

Succes
Franchising er nok verdens mest succesfulde forretningsform for virksomheder, der søger vækst på den mest sikre, rationelle, effektive og driftsøkonomiske måde. Det er også en af de mest stabile metoder til forretningsudvikling, blandt andet fordi metoden bygger på det bedste fra begge parter i samarbejdet. 

Arbejdsdelingen
I franchising gør begge parter det, de er bedst til. Franchisegiver udvikler koncept og kæde, er kædeleder, underviser, træner, hjælper og servicerer sine franchisetagere. Franchisetager Koncentrerer sig om markedsføring, indkøb, salg, personaleledelse og kundeservice efter retningslinjer i konceptet.

Uddelegering 
Når en kæde drives med franchising som driftsform, er det udtryk for, at virksomheden har uddelegeret en del af forretningen. I stedet for selv at drive de enheder, der varetager kontakten med slutbrugerne, er denne aktivitet uddelegeret til franchisetagere i et nært partnerskab.

Vækst
Franchising er i vækst over hele verden. Siden årtusind skiftet har franchising i Danmark også udviklet sig, og der opstår hele tiden nye franchisekoncepter af varierende kvalitet. Som i alle andre forretningsforhold er det tydeligt, at det som regel går godt for de koncepter, der er ordentligt udviklet med respekt for de rammebetingelser, der er gældende.

Få kædekontakt

En søgeprofil hos os er din genvej til danske og udenlandske franchisekæder.

Opret en profil nu på få minuter!

Opret SØGEPROFIL

Månedens mest besøgte annoncer

Start dit eget rekrutteringsbureau - et gennemtestet koncept med gode muligheder for en høj indtjen..
The brand Pinar is one of the most admired brands of door entrances in the world. It offers the the ..
Spændende Take Away/Delivery koncept med produkter og metoder som de andre ikke har. Vi søger prim..
Nu udbydes rettigheden til succesfulde PowerSlim franchising i Danmark, et genialt slankekoncept, de..
7-Eleven en landsdækkende convenience kæde med tæt på 200 butikker fordelt i hele landet. 7-Elev..