Kan man låne til køb af en franchise?

Du skal have råd til starte egen virksomhed i en kæde
Et ønske om at blive selvstændig gør det ikke alene. Du skal også have den nødvendige kapital, der gør det muligt at få rettigheden til det koncept, du gerne vil være en del af.  Der skal også penge til at etablere det forretningslokale, det kontor eller det mobile udsalgssted, som du gerne vil drive forretning fra, og du skal have råd til at oparbejde din forretning.

Når du interesserer dig for at blive selvstændig i en kæde, bør du  som minimum råde over en fri kapital, der svarer til det beløb, som kæden i sit informationsmateriale eller i sine annoncer oplyser er den ”nødvendige egenkapital”.

Det kan være, du tænker: Jeg kan da låne de penge, jeg skal bruge”, men det går ikke at tænke sådan.  Selvom du vil etablere dig i en kæde, skal du have egne penge op af lommen. Det skal være penge, som du har til fri rådighed på en bankkonto, i aktier eller andre værdipapirer, som du kan sælge, eller i fast ejendom som eksempelvis et sommerhus, som du godt kan sælge og undvære. Når du har en kapital, du selv kan råde over, er du fri til at disponere, og skal der så endnu mere kapital til for at blive fuldt etableret, så har du med din kapital måske mulighed for at låne  endnu beløb i dit pengeinstitut.

Det er spild af gode ressourcer at gå i gang med at lede efter en kæde at blive selvstændig i, hvis du endnu ikke har forberedt dig økonomisk. I et kædesamarbejde mellem franchisegiveren og dig selv har I en fælles interesse i at både din virksomhed og hele kæden er økonomisk stærk og god til at tjene penge. Hvis ikke kapitalgrundlaget er tilstede i tilstrækkeligt stort omfang, kan det være svært at klare en periode med svigtende omsætning, og det forekommer ind i mellem i enhver virksomhed.

Hvis ikke du er helt klar med den nødvendige kapital, så sæt fokus på at spare lidt mere op eller gå i gang med et koncept, der stiller færre krav til størrelsen af din egenkapital. Så kan du bevise over for dig selv, at du er i stand til at skabe en forretning, hvor du kan forøge din kapital, indtil du senere er klar til at gå i gang med det koncept, som er dit største ønske.

Venlig hilsen
Tom Skovbon

FranchiseHub

To top